Enkelglas wordt tegenwoordig zelden meer toegepast als beglazing in een gevel. Er is echter nog steeds vraag naar enkelglas voor toepassing in binnenruimtes. Zo komt enkelglas nog veel voor als beglazing in scheidingswanden en binnendeuren.
Enkelglas wordt ook wel floatglas genoemd vanwege het procedé waarmee het gemaakt wordt. Tijdens dat procedé worden zand, kalk, soda en gerecycled glas gesmolten en over een tinbad uitgevloeid. Dat tinbad zorgt ervoor dat de onderzijde van het glas volkomen glad wordt. Door de uitstroomsnelheid te verhogen of te verlagen wordt het dunner of dikker. En door toevoeging van kleine hoeveelheden metaaloxiden krijgt het glas ook een andere kleur.
Het enkele glas is daardoor verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. De glasdiktes van blank glas zijn 2mm, 3mm, 4mm, 5mm, 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 15mm, 19mm en 25mm. Naast het gewone blanke glas zijn er ook de kleuren grijs, groen, brons, blauw en extra helder. Het gewone blanke glas is van zichzelf altijd een beetje groen, dat kun je zien als je in de rand van het glas kijkt, bij extra helder glas is die groenige rand ook helemaal helder. De gekleurde glassoorten zijn in minder diktes verkrijgbaar dan blank glas.