Slide background

Geluidwerend glas

Geluidwerend glas, ook wel akoestische beglazing genoemd, is een geweldige oplossing voor situaties waarin men buitenlawaai wenst te reduceren. Het dempt het geluid in lawaaiige gebieden zoals drukke winkelstraten, snelwegen, stations, spoorverkeer en luchthavens enz. In de wet geluidshinder worden maximaal toelaatbare geluidniveaus gesteld. Deze verschillen per gebouwtype en zelfs per ruimte in gebouwtypen. De geluidsniveaus worden uitgedrukt in dB(A). Door de juiste beglazing toe te passen kan het harde buitengeluid teruggebracht worden tot een aanvaardbaar niveau binnen.

Geluidwerend glas bestaat uit minimaal twee glasbladen met daar tussen in akoestische folies. Het is dus eigenlijk gelaagd glas maar dan met akoestische folies in plaats van PVB folies. In het geval van isolatieglas worden de binnenruit en de buitenruit uitgevoerd in ongelijke glasdiktes. De geluidwerende waarde van een glassamenstelling wordt getest volgens de NEN EN ISO 140-3 in een erkend meetlaboratorium en wordt uitgedrukt in RW, RW + C en RW + Ctr. De C-waarde houdt rekening met de geluidsbronnen: activiteiten in woonwijken (stemgeluid, muziek, radio, tv), spelende kinderen, treinverkeer bij gemiddelde en hoge snelheid, snelwegverkeer bij meer dan 80 km/u, straaljagers op korte afstand, bedrijven die voornamelijk medium- en hoogfrequentiegeluid uitstoten. De Ctr-waarde houdt rekening met de volgende geluidsbronnen; stadsverkeer, treinverkeer bij lage snelheid, propellervliegtuigen, straaljagers van veraf, discomuziek, bedrijven die voornamelijk laag- en mediumfrequentiegeluid uitstoten.

Verder is het zo dat als het geluidsniveau bij het oor wordt gehalveerd, de volumewaarde niet wordt gehalveerd. Over het algemeen geldt het volgende; Een verschil van 1 dB is praktisch niet hoorbaar, Een verschil van 3 dB is net hoorbaar, Een verschil van 5 dB is duidelijk hoorbaar, Een verschil van 10 dB halveert het geluid.

Alcuro levert alle soorten en merken geluidwerend glas zoals; Climaplus Silence, Climalit Silence, Themobel Phonibel en Insulight Phon.
Bent u op zoek naar een glasleverancier? Bel of mail ons en we komen graag bij u langs om kennis te maken!