Zelfreinigend glas

Zelfreinigend glas is samengesteld uit blank glas met daarop een transparante minerale coating met foto katalytische en hydrofiele eigenschappen. De mechanische, thermische en akoestische eigenschappen zijn hetzelfde als die van gewoon glas. De coating zit aan de buitenzijde van de ruit, ook wel positie 1 genoemd. De coating wordt tijdens het productieproces op het glas aangebracht en gaat even lang mee als het glas.

Zelfreinigend glas maakt gebruik van de gecombineerde werking van UV-stralen en regenwater op glas. De titaniumoxide coating reageert (door middel van een fotokalytisch proces) op de ultraviolette straling in het daglicht en breekt zo het organisch vuil af. Vuil dat zich opstapelt op de buitenkant van de ruit, zoals regensporen, stof, vegen, en organische vuilresten uit de lucht, wordt effectief verwijderd.

Het tweede deel van het proces vindt plaats wanneer er regen of water op het glas valt. Aangezien de zelfreinigende beglazing ‚Äúhydrofiel‚ÄĚ is, vormt het water geen druppeltjes, maar een film over het glas oppervlak. Het water wast alle vuilresten weg die werden afgebroken door de ultraviolette zonnestralen. Vergeleken met gewoon glas droogt het water ook zeer snel op zonder vlekken achter te laten.

De mate van zelfreinigende werking hangt af van de aard en de hoeveelheid van vuil op het glas, de mate van bloot stelling aan zon en regen, en de plaatsingshoek van het glas. Glas onder een overhellende dakrand of luifel bijvoorbeeld is moeilijk bereikbaar voor zon en regen. In die situatie is het niet aan te raden om zelfreinigend glas toe te passen. De zelfreinigende werking wordt pas actief nadat het glas enkele dagen is blootgesteld aan het daglicht.

De voordelen van zelfreinigend glas zijn. Met minder schoonmaakbeurten heeft u meer vrije tijd. Eenvoudiger onderhoud: vuil hecht zich minder aan het glasoppervlak. Minder kosten voor het onderhoud van de ruiten. Helder zicht naar buiten bij regen. De transparantie en het aanzicht zijn dezelfde als die van gewoon glas. Milieuvriendelijker door minder gebruik van schoonmaakmiddelen.

Bent u op zoek naar een glasleverancier? Bel of mail ons en we komen graag bij u langs om kennis te maken!